Over ons

De oorsprong…

De oorsprong van Cucina ligt in 2011, toen wij in de Italiaanse bergen tijdens een vakantie in aanraking zijn gekomen met de hele bijzondere koffie van de familie Pasqualini. Na een bezoek aan de branderij en een hartelijke kennismaking met de familie werden de eerste wilde ideeën geboren.

De naam Cucina, wat het Italiaanse woord voor keuken is, komt niet alleen voort uit de liefde voor het land Italië. De specialisten van Cucina zijn meer dan alleen barista’s. Naast de kennis van de Pasqualini koffie denkt iedereen binnen Cucina mee naar oplossingen in en rond de keuken, in zowel de horeca als op de zakelijke markt. Wij verzekeren je van onze expertise en begeleiding op het gebied van aankoop tot en met het onderhoud en service op jouw apparatuur.

Florian Fröberg

Pasqualini

Koffie van superieure kwaliteit

Gebruik van de beste koffiebonen ter wereld.

Op handmatige wijze plukken van alleen de rijpe bessen.

Onbetwiste liefde voor dit specifieke ambacht.

Controle door oog en smaak.

Ambachtelijk branden en continue uitvoering van kwaliteitscontroles.

Gekoeld door middel van luchtrotatie (smaakbehoud – gewichtsverlies – volumetoename).

Seperate branding voor ieder soort koffieboon en nadien melangeren.

Loze kreten? Nee hoor!
Graag leggen wij je de specifieke kunst van het pluk- en het brandprocedé uit.

Het proces

Met liefde

De familie Pasqualini brandt al generaties lang een topkwaliteit koffie. De liefde en de belangstelling voor deze manier van werken tijdens het gehele productieproces van deze koffie, heeft ertoe geleid dat Cucina de Pasqualini koffie als exclusieve importeur op de Nederlands markt voert.

De Pasqualini koffiebessen worden op grote hoogte handmatig en selectief geplukt. Daarbij plukt men alleen de rijpe bessen. Dit in tegenstelling tot de machinale plukwijze van vele andere goedkopere leveranciers van koffie, waarbij alle bessen, rijp of niet rijp, worden geplukt. Dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de koffie die je drinkt!

Tijdens het handmatig branden in de Pasqualini branderij worden door de werking van hitte de suikers en het water in de koffiebonen omgezet in karamel. Na de juiste timing van tijd en temperatuur gaan zich suikers en zure aroma’s ontwikkelen. Drie om te beginnen, maar uiteindelijk kunnen het er duizenden worden. Dit noemen we de Maillard-reactie, genoemd naar de scheikundige die dit complexe verschijnsel heeft onderzocht. Iedere blend kent hierbij zijn eigen brandprofiel. Bij de controle van het handmatige brandprocedé zijn de jarenlange ervaring van de meesterbranders van Pasqualini, het zicht, de geurzin en de getrainde smaakpapillen onontbeerlijk. Hier kan geen machinaal gebrande koffie tegenop…

Als de koffie klaar is, komt hij in een afkoelbak terecht. De bonen worden gekoeld door middel van een luchtstroom en rotatie. Na het branden heeft een koffieboon 20% van zijn gewicht verloren, maar 60% aan volume gewonnen. Vandaar dat je in een pak Pasqualini koffie meer koffie (volume) aantreft per kilo. Sommige andere koffieleveranciers gebruiken een afkoelmethode met water. Deze methode heeft wel enkele nadelen: het water oxideert de koffie, blokkeert de aroma’s en verhoogt het gewicht van een pakje koffie.

De melanges van Pasqualini worden samengesteld uit vele apart gebrande koffiebonen, die nadien pas bij elkaar gevoegd worden tot een smaakvolle melange. Dit in tegenstelling tot vele andere fabrikanten die de verschillende bonen tegelijk branden.